Έρευνες

Πουλούν μέσω Telegram ψευδή πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά της Covid-19

Τις τελευταίες ημέρες αναμεταδίδεται η είδηση ότι μετά από εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντόπισε ενοχοποιητικά στοιχεία για 4 ιστοσελίδες και για 6 λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφορικά με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, τη διέγερση σε ανυπακοή και την απόπειρα απάτης γύρω από την Covid-19.

Το περίεργο είναι ότι οι τρεις από τις τέσσερις σελίδες που έχει διαρρεύσει ότι αποτελούν αντικείμενο της έρευνας είναι οι Rumble, Brighteon και Ugetube. Για όποιον δεν γνωρίζει, οι παραπάνω είναι πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται από ακραίους χώρους στις ΗΠΑ, ωστόσο η λειτουργία τους είναι ανεξάρτητη από το περιεχόμενο που διαμοιράζεται, για αυτό και συνεχίζουν να λειτουργούν στο εξωτερικό.

Πρόκειται για κοινωνικά δίκτυα, ακραίως ελεύθερης πρόσβασης, που υπόσχονται στους χρήστες τους περισσότερη εχεμύθεια και λιγότερο έλεγχο και για αυτό βρίθουν θεωριών συνωμοσίας. Όμως το να ισχυρίζεται κάποιος ότι θα μπλοκάρει το Βrighteon σε μια ολόκληρη χώρα, είναι αντίστοιχο του αποκλεισμού του Facebook και του Youtube, τα οποία σαφέστατα είχαν μεγαλύτερο αντίκτυπο στη διάδοση ψευδών ειδήσεις και παραπληροφόρησης γύρω από τον Sars-Cov2 από κάθε άλλο μέσο. Η άποψή μου είναι ότι το μόνο που θα συμβεί στους τρεις ιστότοπους είναι η βελτίωση του SEO τους από την ανάρτηση της διεύθυνσής τους σε τόσα ενημερωτικά sites στη χώρα μας και τίποτα παραπάνω.

Ενώ λοιπόν οι αρχές ερευνούν τις γνωστές σελίδες ακραίου λόγου, η πραγματική απάτη γιγαντώνεται σε άλλες πλατφόρμες , όπου διαπράττονται καθημερινά ποινικά αδικήματα. Ένα από αυτά τα δίκτυα είναι το Telegram, το οποίο χρησιμοποιούν εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως και μέσα από το οποίο είναι εξαιρετικά εύκολο να εντοπίσει κανείς διαφημιστικές δημοσιεύσεις για την πώληση βεβαιώσεων εμβολιασμού που προορίζονται για ανεμβολίαστους.

Εικόνα. Δημοσιεύσεις στην πλατφόρμα Telegram που διαφημίζουν ψευδή πιστοποιητικά εμβολιασμού.

 

Μάλιστα, στις υποσχέσεις των κυκλωμάτων δεν περιλαμβάνονται απλές φωτοτυπίες βεβαιώσεων, οι οποίες στη «μαύρη» αγορά κυκλοφορούν από δωρεάν έως 20 ευρώ, αλλά κανονικές βεβαιώσεις εμβολιασμού μετά από εισαγωγή δεδομένων στις κρατικές βάσεις των υπηρεσιών υγείας σε χώρες του δυτικού κόσμου και δυστυχώς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το οργανωμένο έγκλημα υπόσχεται ότι στην όλη προσπάθεια αποφυγής του πραγματικού εμβολιασμού, συμμετέχουν δεκάδες ιατροί και νοσηλευτές σε ολόκληρο τον κόσμο και κυρίως την Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία και μεγάλο μέρος της Ασίας. Δεν υπόσχονται λοιπόν ένα φωτοαντίγραφο, που πολύ εύκολα θα μπορούσε να ανιχνευτεί κατά τον έλεγχο σε ένα αεροδρόμιο, αλλά γνήσιες βεβαιώσεις, χωρίς ο κάτοχός τους να έχει εμβολιαστεί.

Εικόνα. Οι διαφημίσεις επικεντρώνονται στις περισσότερες χώρες της δύσης από όπου η Ελλάδα δέχεται χιλιάδες τουρίστες.

 

Η τιμή για μια τέτοια βεβαίωση έχει συγκεκριμενοποιηθεί στο dark web στα 200 ευρώ ανά άτομο. Για να πείσουν τους «πιστούς», οι διεθνείς απατεώνες συχνά αναρτούν επιτυχημένες προσπάθειες έκδοσης βεβαιώσεων, ωστόσο με τα προσωπικά στοιχεία των πελατών τους καλυμμένα.

Κατά την επικοινωνία μου μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο έμπορος των βεβαιώσεων μου γνωστοποίησε ότι θα μου παράσχει βεβαίωση επιτυχούς εμβολιασμού δύο δόσεων του εμβολίου της Pfizer, εφόσον του μεταφέρω 200 ευρώ μέσω κρυπτονομισμάτων, παρέχοντας μου και τη διεύθυνσή του ηλεκτρονικού πορτοφολιού του στο νόμισμα Ethereum.

Εικόνα. Τα κυκλώματα χρησιμοποιούν αντίγραφα από πιστοποιητικά που ισχυρίζονται ότι έχουν ήδη εκδώσει.

 

ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ

Οι πιθανότητες είναι δύο. Η πρώτη είναι πως όλες αυτές οι υπηρεσίες που διαφημίζονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ενδιαφερόμενους είναι απλά ανύπαρκτες και απλά στοχεύουν στην εξαπάτηση ευκολόπιστων.

Η δεύτερη πιθανότητα, αυτή κατά την οποία οι υπηρεσίες είναι πραγματικές, είναι η πιο επικίνδυνη και δυστυχώς δείχνει να επιβεβαιώνεται από τα δείγματα των βεβαιώσεων που τα κυκλώματα δημοσιεύουν, για να πείσουν τους νέους πελάτες να πληρώσουν για τις υπηρεσίες τους.

Εικόνα. Οι ομάδες στο Telegram που ασχολούνται με τα ψευδή πιστοποιητικά εμβολιασμού αριθμούς εκατοντάδες χιλιάδες μέλη.

 

Εκτός από κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες έχει υιοθετεί το ψηφιακό πιστοποιητικό, υπάρχουν αρκετά κράτη στα οποία τα πιστοποιητικά είναι χειρόγραφα και συμπληρώνονται από τους επαγγελματίες υγείας μετά τον εμβολιασμό. Τα χειρόγραφα πιστοποιητικά είναι αρκετά ευκολότερο να πλαστογραφηθούν από ότι τα ψηφιακά, στα οποία χρησιμοποιούνται ειδικοί αλγόριθμοι ταυτοποίησης.

Οι συνέπειες από τη δράση των κυκλωμάτων είναι πολλαπλές. Από τη μία κάποιοι από τους «πωλητές» εξαπατούν τους ευκολόπιστους, που μετά την κατάθεση των χρημάτων σε μορφή κρυπτονομισμάτων, δεν θα δουν ούτε τη ψευδή βεβαίωση, ούτε τα χρήματά τους.

Από την άλλη, η πιθανότητα να υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες οι επιτήδειοι κατορθώνουν να εκδώσουν και να παραδώσουν τα έγγραφα επιτυχώς, “βαφτίζοντας” ως εμβολιασμένους ανθρώπους που δεν έχουν κάνει ούτε μια δόση, δημιουργεί επικίνδυνες συνθήκες για την ανεξέλεγκτη διάδοση του ιού. Για παράδειγμα η χρήση των πιστοποιητικών από τουρίστες που έρχονται στη χώρα μας, εξηγεί σε μεγάλο βαθμό πως γίνεται δήθεν εμβολιασμένοι ταξιδιώτες να ασθενούν τόσο εύκολα στη χώρα μας στη διάρκεια των διακοπών τους ή να γυρίζουν πίσω στις δικές τους χώρες θετικοί στον ιό Sars-Cov2. Το κυριότερο θέμα βέβαια, που θα πρέπει να απασχολήσει τις αρχές, είναι οι συνέπειες από τη χρήση πλαστών βεβαιώσεων εντός της χώρας μας, από μη εμβολιασμένους πολίτες που εξαπατούν τους εαυτούς τους και τους συμπολίτες τους.

Εικόνα. Πιστοποιητικό εμβολιασμού που έχει εκδοθεί από το Ελληνικό σύστημα καταχώρησης εμβολιασμών και που οι απατεώνες υποστηρίζουν ότι έχουν εκδώσει σε ανεμβολίαστο πολίτη.

 

Αν μάλιστα ισχύουν αυτά που ισχυρίζονται οι απατεώνες, ότι δηλαδή στην απάτη συμμετέχουν ιατροί και νοσηλευτές που έχουν πρόσβαση στην κεντρική βάση δεδομένων των εμβολιασμών της Ελληνικής κυβέρνησης, τα πράγματα είναι αρκετά άσχημα, αφού εκτός από τον προφανή κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, επηρεάζονται τα στατιστικά των ιατρικών μελετών.

Η ΨΕΥΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΙΤΑΛΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ

Οι διεθνείς εγκληματικές οργανώσεις προφανώς δεν χρησιμοποιούν τα πραγματικά τους στοιχεία και τις φωτογραφίες τους. Αρκετοί από τους απατεώνες παρουσιάζουν την ίδια φωτογραφία, υποστηρίζοντας ότι ο εικονιζόμενος ιατρός δεν μπορεί δήθεν να αντέξει στη συνείδησή του τις παρενέργειες των εμβολίων στους πολίτες και ως άλλος «Ρομπέν των Δασών» προσπαθεί να προφυλάξει τους πολίτες του πλανήτη από τα “κακά εμβόλια”.

Η πραγματικότητα δυστυχώς είναι ότι στις φωτογραφίες απεικονίζεται ο Ιταλός ιολόγος Δρ. Matteo Bassetti, ο οποίος δεν έχει την παραμικρή σχέση με την απάτη. Ο Matteo Bassetti είναι επικεφαλής της Κλινικής Λοιμωδών Νοσημάτων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου San Martino-IST στη Γένοβα της Ιταλίας και Τακτικός Καθηγητής Λοιμωδών Νοσημάτων του Πανεπιστημίου της Γένοβας. Παράλληλα, είναι ο πρόεδρος της Ομάδας Μελετών Κρίσιμων Ασθενών της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (ESCMID).

Πρόσφατα ο Δρ Bassetti έπεσε θύμα παρενόχλησης από άντρα που τον έβριζε και τον απειλούσε στη μέση του δρόμου, λέγοντας του ότι λόγω της στάσης του υπέρ των εμβολιασμών «θα τον κάνουν να πληρώσει». Από ότι φαίνεται τα κυκλώματα χρησιμοποιούν τη φωτογραφία του Ιταλού ιατρού ως μορφή εκδίκησης, εξαπατώντας ευκολόπιστους, αλλά και τις αρχές, υποδυόμενοι τον Δρ Bassetti.